Van ChatGPT naar AI voor grafisch ontwerp

ChatGPT voor afbeeldingen
ChatGPT heeft met zijn Artificial Intelligence programma veel aandacht gekregen in de wereld. Microsoft heeft het zelfs gekocht en gaat het gebruiken voor zijn zoekmachine website Bing. Hierop kondigde Google aan zelf met een vergelijkbaar AI systeem te komen, BARD genaamd. Deze programma’s zijn vooral bekend om textuele antwoorden die ze geven. Je kunt ze van alles vragen en dan komt er ook nog iets zinnigs uit. Wat veel mensen niet weten is dat er ook AI software is voor afbeeldingen.

Midjourney het AI programma voor grafisch ontwerp
Het online AI programma Midjourney is daar een voorbeeld van. Je kunt het programma een specificieke opdracht geven om iets te ontwerpen waarna het met voorbeelden van ontwerpen op de proppen komt. Het is nog niet zo gebruiksvriendelijk als ChatGPT maar dat zal wel verbeteren met de tijd. Het programma zal op basis van alle images die het weet zelf nieuwe versies maken die dan aan jou worden voorgeschoteld. Elke versie kun je dan nog eens reviseren met nieuwe opdrachten zodat je een gewenst resultaat kunt krijgen. Erg spannend allemaal want wat er uit rolt ziet er heel gelikt uit. Van 3D animatie tekeningen tot futuristische foto portetten tot posters in een bepaalde stijl, het kan allemaal.

Plagiaat en copyright op de loer
Het enige gevaar wat hier op de loer ligt is plagiaat en copyright rechtzaken. Die zijn er namelijk al want ontwerpers en kunstenaars zijn niet blij dat hun werk als voorbeeld wordt genomen. Het AI programma scant miljoenen plaatjes van het internet en maakt op basis daarvan nieuwe designs die sterk kunnen lijken op wat er al bestaat. Maar goed je zou kunnen zeggen dat ontwerpers dit zelf in feite ook doen. Een ontwerper krijgt ook inspiratie van anderen en borduurt daar soms op verder.

De video hierboven geeft je een idee wat allemaal mogelijk is met deze online software. Het is waarschijnlijk wachten tot er ook een app komt.