Van ChatGPT naar AI voor grafisch ontwerp

ChatGPT voor afbeeldingen
ChatGPT heeft met zijn Artificial Intelligence programma veel aandacht gekregen in de wereld. Microsoft heeft het zelfs gekocht en gaat het gebruiken voor zijn zoekmachine website Bing. Hierop kondigde Google aan zelf met een vergelijkbaar AI systeem te komen, BARD genaamd. Deze programma’s zijn vooral bekend om textuele antwoorden die ze geven. Je kunt ze van alles vragen en dan komt er ook nog iets zinnigs uit. Wat veel mensen niet weten is dat er ook AI software is voor afbeeldingen.

Midjourney het AI programma voor grafisch ontwerp
Het online AI programma Midjourney is daar een voorbeeld van. Je kunt het programma een specificieke opdracht geven om iets te ontwerpen waarna het met voorbeelden van ontwerpen op de proppen komt. Het is nog niet zo gebruiksvriendelijk als ChatGPT maar dat zal wel verbeteren met de tijd. Het programma zal op basis van alle images die het weet zelf nieuwe versies maken die dan aan jou worden voorgeschoteld. Elke versie kun je dan nog eens reviseren met nieuwe opdrachten zodat je een gewenst resultaat kunt krijgen. Erg spannend allemaal want wat er uit rolt ziet er heel gelikt uit. Van 3D animatie tekeningen tot futuristische foto portetten tot posters in een bepaalde stijl, het kan allemaal.

Plagiaat en copyright op de loer
Het enige gevaar wat hier op de loer ligt is plagiaat en copyright rechtzaken. Die zijn er namelijk al want ontwerpers en kunstenaars zijn niet blij dat hun werk als voorbeeld wordt genomen. Het AI programma scant miljoenen plaatjes van het internet en maakt op basis daarvan nieuwe designs die sterk kunnen lijken op wat er al bestaat. Maar goed je zou kunnen zeggen dat ontwerpers dit zelf in feite ook doen. Een ontwerper krijgt ook inspiratie van anderen en borduurt daar soms op verder.

De video hierboven geeft je een idee wat allemaal mogelijk is met deze online software. Het is waarschijnlijk wachten tot er ook een app komt.

Nederlandstalige website builder software programma’s

Het maken van een website is al lastig genoeg maar veel software is in het engels wat het voor sommige mensen nog lastiger maakt. Daarom zijn we eens op zoek gegaan naar Nederlandse programma’s en website makers van Hollandse bodem.

Buitenlandse website builders met Nederlandse vertaling
Jimdo, Wix, Webnode zijn bekende online drag and drop website bouwers en hostingbedrijven die een vertaling hebben gemaakt naar het Nederlands. Zij bieden een alles in een pakket aan.

Nederlandse website builders
Yourhosting heeft een eenvoudige WYISWYG (what you see is what you get) website builder, Mijn Website genaamd. Your-webhost.nl is een Nederlands hostingbedrijf met eigen drag and drop systeem, Bleex genaamd. Ook mooie website maker waarbij je design elementen simpelweg versleept om ze toe te voegen. 1 eurohosting.nl heeft ook een aardige site maker. Het leuke is dat je met responsive webdesign templates werkt en in het programma zelf een voorbeeld kan zien van hoe de website eruit ziet op een smartphone of tablet.

Offline website maken
Het nadeel van deze website makers is dat je ze niet offline kunt gebruiken en dus vast zit aan de hosting die erbij hoort. Alternatieven zijn WordPress, Drupal en Joomla bijvoorbeeld. Silex.me is misschien ook interessant alternatief want deze werkt in direct je browser. Je hoeft dus geen software te installeren maar je zit ook niet vast aan 1 hosting pakket.

Starter tips om zelf een blog te maken

Wel of niet beginnen met een eigen blog?
Je hebt een eigen bedrijf en een  eigen website maar is een blog nu ook nog nodig? Een blog maken is niet moeilijk maar een blog bijhouden vergt wel enige discipline. Het voordeel is dat je website regelmatig nieuwe informatie bevat dat door zoekmachines snel wordt opgepikt. Op deze manier is het mogelijk om een hogere ranking te krijgen en meer bezoekers naar je website te trekken. Zakelijk gezien kan dit interessant zijn en voordeel opleveren.

Welk blog software moet ik gebruiken?
Wordpress is waarschijnlijk het bekendste blog programma om te gebruiken maar er zijn ook een aantal andere bekende namen zoals Typepad, Tumblr en Blogger.  Daarnaast zijn er nog een heleboel kleinere varianten. Omdat WordPress de grootste is zal ik hier meer aandacht aan besteden en er zijn nog meer redenen om voor dit blogpakket te kiezen. Een WordPress blog kun je gratis starten op wordpress.com . Dit is de gehoste versie van het programma waarbij je zelf geen domeinnaam of hosting nodig hebt. Voor je eigen berdijf is het waarschijnlijk beter om de blog onder je eigen domein te installeren. Gelukkig kan dit  meestal automatisch met 1 druk op knop als je host Softaculous geïnstalleerd heeft.

Belangrijkste WordPress instellingen
WordPress kan in het begin wat overweldigend zijn want je kunt veel zaken zelf instellen via het dashboard paneel. Een van de eerste dingen zal zijn om een template te kiezen waarmee je het uiterlijk van de blog bepaald.  De meeste templates zijn verdeeld in drie gedeeltes. Een gedeelte voor je berichten, een kleiner gedeelte vaak ‘sidebar’ genoemd voor widgets waar je bijvoorbeeld een zoekvak en recente posts terug kunt vinden en een menu met pagina’s.

Berichten publiceren die aanspreken
Na het instellen kun je van start gaan met het publiceren van je berichten.  Voor een succesvol artikel is het belangrijk om een goede titel te verzinnen. Een aantrekkelijke titel nodigt namelijk meer uit om op te klikken.  Stel een open vraag, geef tips of speel in op de actualiteiten.  Gaande weg zul je hier beter in worden en zul je merken wat wel en wat niet werkt. Bekijk je website statistieken om te zien welke berichten veel gelezen worden en ga op die voet verder.

Gratis invulbare PDF formulieren maken

PDF bestanden worden in het bedrijfsleven veel gebruikt. Ze zijn makkelijk te openen met het gratis programma Adobe Reader en nemen doorgaans weinig ruimte in beslag. Een veel gevraagde functie die helaas standaard is inbegrepen is het maken van invulbare PDF formulieren. Het maken van PDF formulieren die je kunt invullen zijn doorgaans alleen mogelijk met betaalde programma’s zoals Adobe Acrobat. Nu zijn er echter ook een aantal gratis alternatieven om PDF’s invulbaar te maken. Zelfs als het oorspronkelijke document dat niet was. Het grote voordeel is verder dat je geen software / programma hoeft te downloaden en te installeren. Het kan gewoon online met extra functies zoals een handtekening zetten of een password instellen.

Drie websites die zich met invulbare PDF formulieren bezig houden zijn fillanypdf.com, pdffiller.com (niet gratis) en pdfescape.com. De video hierboven legt uit hoe de eerste werkt. Al met al erg handig en een stuk sneller dan uitprinten en opsturen. Bekijk ook gratis invulbare website templates

Website + Facebook pagina laten maken

DTG oftwel De Telefoon Gids maakt nu ook websites voor bedrijven. Zij bieden een alles in 1 pakket aan van €79 per maand. Hiervoor krijg je 1 website pagina onder eigen domeinnaam, 1 mobiele site en 1 facebook pagina. Hosting en statistieken zijn inbegrepen evenals een vermelding in de telefoongids. Een leuk initiatief voor startende ondernemers maar op onze blog zijn goedkopere alternatieven te vinden die zelfs meer bieden. Wil je liever niet vast zitten aan maandelijkse kosten bekijk dan ook eens de gratis mogelijkheden want die zijn er ook. Op deze blog vergelijken we al dit soort diensten met elkaar en helpen we beginnende ondernemers de juiste keuze te maken zonder veel geld te spenderen.

Hoe begin je een succesvolle webwinkel?

Het opzetten van een webwinkel is betrekkelijk eenvoudig, maar om het tot een echt succes te maken moet je verder kijken. Gelukkig zijn er genoeg initiatieven om je hierbij te helpen. Het nieuwste initiatief is een webwinkel platform dat je op alle onderdelen helpt. Deze totaaloplossing voor het MKB heet COWW en is samenwerking tussen e-commerce bedrijven met hun eigen specialisme zoals Magento, email marketing, online betalen, verzending en meer. Vanaf 249 euro per maand heb je een webwinkel voor 50 producten. Vanaf 299 euro per maand heb je de mogelijkheid voor 500 producten en ontvang je ook 1 uur consultancy. Vergeleken met andere aanbiedingen is dit helaas niet de goedkoopste. Nederlandverdientonline.nl is een vergelijkbaar alles in 1 pakket maar laagdrempeliger qua prijs.

Website statistieken programma’s en alternatieve analytics

Een vast onderdeel van elke website zijn de statistieken. Via de statistieken kun je zien hoeveel bezoekers je website trekt en welke pagina’s populair zijn. Google Analytics is een van de meest uitgebreide programma’s en is bovendien gratis. Je kunt hier van alles mee volgen zoals de duur van een bezoek of de bouncerate dat aangeeft hoeveel mensen weer direct van je website weggaan. Verder kun je in beperkte mate zien welke zoektermen gebruikt worden in de zoekmachines. Al die statistieken kunnen echter een beetje overweldigend zijn in Analytics. Gelukkig zijn er ook een boel andere tellers te gebruiken die minder ingewikkeld zijn.

Alternatieve statistiek programma’s
Bekende alternatieven zijn Statcounter en ExtremeTracking. Om statistieken in te zien is het nodig elke pagina te voorzien van een stukje script code. Iedere website heeft zijn eigen identifier nodig. Lastig voor meerdere websites met veel pagina’s. Bij je hosting pakket zitten vaak statistieken inbegrepen die op de server draaien. Meestal is dit Webstats en Webalizer die je kunt bekijken via een Cpanel dashboard. Het nadeel is dat deze statistieken programma’s meestal  een onnauwkeurig beeld geven en meer dan alleen echte bezoekers tracken.

Gratis vector logo downloaden voor je bedrijf

Om kosten te besparen kun je beginnen met een gratis vector logo dat je op één van de vele logo sites kunt downloaden. Het nadeel is dat deze vector logo’s aangepast moeten worden met de naam van je bedrijf. Dit vereist grafische software en enige kennis daarvan om dat zelf te doen. Een ander nadeel zijn de rechten want vaak ben je verplicht een link te maken naar de site waar je het logo gedownload hebt. Dat wil je natuurlijk liever verbergen voor je klanten want dat komt niet professioneel over. Als je dan eindelijk een mooi passend logo gevonden hebt loop je natuurlijk grote kans dat je niet het enige bedrijf bent met dit logo. Meestal vermeld men wel hoe vaak het logo gedownload is. Dat kan je een idee geven hoeveel anderen het logo ook gebruiken maar het komt voor dat hetzelfde logo op meerdere downloadsites te vinden is. In plaats van downloaden zijn er ook sites waar je templates eerst online kunt bewerken. Zo hoef je geen software aan te schaffen en kun je de naam van je bedrijf er zo inzetten. Op onze blog hebben we al veel over deze sites geschreven. Zoek maar eens op ‘logo maker’ binnen deze blog. Op freelogovector.com vindt je logo’s om te downloaden. De video hierboven laat een voorbeeld zien hoe vector design werkt.

Visitekaartjes aanbieding en drukwerk korting

Regelmatig ontvangen wij aanbiedingen van drukkerijen. Vistaprint is een van de grote drukkerijen die regelmatig acties heeft. Zo kun je bij hun voor 5 euro premium visitekaartjes bestellen inclusief een kaartjeshouder en standaard stempel. Zie vistaprint.nl/kadobon1. Verder kun je een gratis fotokalender laten maken. Zie vistaprint.nl/kado7. Wel komen er meestal verzendkosten bij. Bij Printcarrier.com, een andere drukkerij, kun je 10 euro korting krijgen met kortingscode: VQG4TBG5. De korting geldt op alle producten zoals visitekaartjes, flyers, folders, briefpapier, posters en meer. Bij drukland.nl ontvangen ondernemers 10% korting op drukwerk. Gebruik de actiecode MKB2012 Ontwerpen kun je zelf aanleveren of kiezen via de site. Wil je bijzondere visitekaartjes bijvoorbeeld van transparant PVC plastic of embossed zoals bij een creditcard kijk dan een sop oble.nl

Gratis foto’s voor je website

Een website met alleen tekst is een beetje saai. Foto’s zijn daarom een goede manier om je website op te fleuren. Zelf foto’s maken van je diensten of producten is het makkelijkst maar kost je wel wat tijd. Niet iedereen is echter goed in het maken van foto’s dus kun je overwegen om een fotograaf in te huren. Het nadeel is dat dit veel geld kost, daarom wordt er sinds jaar en dag met stockfoto’s gewerkt. Dit zijn foto’s die al gemaakt zijn en je meteen kunt gebruiken. Dit is vaak goedkoper omdat deze foto’s ook door anderen gebruikt mogen worden. Met de komst van open source initiatieven is het zelfs mogelijk om gratis foto’s te gebruiken. Let echter wel goed op want de rechten kunnen per site of zelfs per foto verschillen. Vaak zijn de rechten bepaald via Creative Commons. Hieronder een lijstjes met de beste websites om gratis foto’s te downloaden.

http://www.sxc.hu
http://openphoto.net
http://www.freephotosbank.com