Wel of niet beginnen met een eigen blog?
Je hebt een eigen bedrijf en een eigen website maar is een blog nu ook nog nodig? Een blog maken is niet moeilijk maar een blog bijhouden vergt wel enige discipline. Het voordeel is dat je website regelmatig nieuwe informatie bevat dat door zoekmachines snel wordt opgepikt. Op deze manier is het mogelijk om een hogere ranking te krijgen en meer bezoekers naar je website te trekken. Zakelijk gezien kan dit interessant zijn en voordeel opleveren.
Welk blog software moet ik gebruiken?
Wordpress is waarschijnlijk het bekendste blog programma om te gebruiken maar er zijn ook een aantal andere bekende namen zoals Typepad, Tumblr en Blogger. Daarnaast zijn er nog een heleboel kleinere varianten. Omdat WordPress de grootste is zal ik hier meer aandacht aan besteden en er zijn nog meer redenen om voor dit blogpakket te kiezen. Een WordPress blog kun je gratis starten op wordpress.com . Dit is de gehoste versie van het programma waarbij je zelf geen domeinnaam of hosting nodig hebt. Voor je eigen berdijf is het waarschijnlijk beter om de blog onder je eigen domein te installeren. Gelukkig kan dit meestal automatisch met 1 druk op knop als je host Softaculous geïnstalleerd heeft.
Belangrijkste WordPress instellingen
WordPress kan in het begin wat overweldigend zijn want je kunt veel zaken zelf instellen via het dashboard paneel. Een van de eerste dingen zal zijn om een template te kiezen waarmee je het uiterlijk van de blog bepaald. De meeste templates zijn verdeeld in drie gedeeltes. Een gedeelte voor je berichten, een kleiner gedeelte vaak ‘sidebar’ genoemd voor widgets waar je bijvoorbeeld een zoekvak en recente posts terug kunt vinden en een menu met pagina’s.
Berichten publiceren die aanspreken
Na het instellen kun je van start gaan met het publiceren van je berichten. Voor een succesvol artikel is het belangrijk om een goede titel te verzinnen. Een aantrekkelijke titel nodigt namelijk meer uit om op te klikken. Stel een open vraag, geef tips of speel in op de actualiteiten. Gaande weg zul je hier beter in worden en zul je merken wat wel en wat niet werkt. Bekijk je website statistieken om te zien welke berichten veel gelezen worden en ga op die voet verder.