Home Diensten Offerte


 

Url of domein registreren Gratis tips over het opzoeken en aanmaken


Tips voor het registreren van een url of domeinnaam voor uw eigen website
Bij het starten van een nieuwe website reist al snel de vraag wat een geschikte domeinnaam is en of deze nog vrij is om te claimen. Zowel particulieren als bedrijven kunnen na een check een vrij domein registreren voor een website. Het aanvragen en vastleggen van een domeinnaam gaat meestal via een hosting provider of registrar zoals Yourhosting. Het loont om prijzen te vergelijken want soms wordt een gratis webdomein aangeboden bij een hostingpakket of is een registratie voormeerdere jaren goedkoper. Veel ondernemers registreren meerdere zakelijke domeinnamen met verschillende extensies. In het kort komt een domeinregistratie neer op het bedenken van een goede naam, checken of deze nog vrij is en dan registreren bij een domeinhost. Later kan men een domein verhuizen of verkopen.

Een korte url adres bedenken of zoeken voor uw eigen internetdomein

Het verzinnen en vinden van een geschikte domeinnaam is niet gemakkelijk aangezien veel (korte) domeinen al geregistreerd zijn. De kans dat uw bedrijfsnaam nog vrij is, is ook klein. Een korte url is makkelijk te onthouden en in te typen, vandaar de voorkeur voor zo'n webadres. Vanuit het oogpunt van zoekmachine optimalisatie (SEO) worden soms juist langere domeinnamen gekozen met belangrijke zoekwoorden erin. Hoewel een langere url helpt bij een goede positie in zoekmachines is het niet altijd klantvriendelijk of handig. Bent u echt radeloos dan is er nog de mogelijkheid om een online domein generator te raadplegen. Na het geven van een aantal steekwoorden of namen doet deze zoeker een aantal gratis suggesties voor uw internetadres.Domeincheck, beschikbaarheid domein checken en info over url opzoeken

Wanneer een aantal namen voor een domein heeft bedacht wordt het tijd om te checken of een url nog vrij is. Voor .nl domeinen kan dat met de gratis checker op de website van SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). U kunt daar ook een onderzoek doen en gegevens opvragen van de domeineigenaar als een webadres bezet is. Verder is er informatie beschikbaar over de registratiedatum en is de naam van de registrar te achterhalen. Ook hostingbedrijven bieden vaak een tool voor controle aan op hun website waarmee u domeinen en internationale extensies zoals .com .eu .org .uk kunt opzoeken. Met Whois domain lookup kunt u het ip adres controleren en andere info gegevens van een registratie achterhalen.

Domeinen kopen van de domeineigenaar of overnemen uit quarantaine
Is een domein na controle niet meer beschikbaar dan is overkopen en overnemen van een webadres misschien een idee. Het kopen en verkopen van domeinen is een internationale handel op zich waarbij de domeineigenaar soms met tussenkomst van een makelaar winst probeert te maken. De domeinwaarde wordt soms bepaald via een online veiling of forum. Voor de verkoop kunt men een webadres ook laten taxeren. Tot slot kan een internetdomein zich in quarantaine bevinden wanneer de registratie niet op tijd verlengd is. Gedurende deze periode kan alleen de laatst geregistreerde domeineigenaar de url opnieuw zelf registreren. Eenmaal uit de quarantaine lijst is de url weer vrij voor iedereen. Vaak worden deze oude webadressen snel gekaapt door ervaren resellers of handelaren.

Domein registreren, vastleggen, claimen of aanmaken via een aanvraag
Heeft u wel een nog vrije url gevonden dan is het zaak om deze meteen te laten registreren bij een domeinhost via een domeinnaamaanvraag. Een domeinnaam aanvragen vereist een vlotte betaling en opsturen van formulieren per email of post. Meestal neemt het reserveren niet meer dan een paar dagen voordat de registratie voltooid is. Bij een overname of verhuizing van een webdomein dient ook een formulier voor het wijzigen ingevuld te worden. Zoals gezegd kan het verstandig zijn om domeinnamen met verschillende extensies te claimen. Zo vermijdt u mogelijke concurrentie voor uw bedrijf. Veel webhosts bieden een goedkoop pakket aan met een lagere prijs voor de populaire domeinextensies.

Een domein koppelen aan hosting, een url doorverwijzen of parkeren
Nadat u een domein in handen heeft kunt u er hosting aan koppelen zodat u een website kunt overzetten. Het huren van webruimte is goedkoop maar hoeft niet, u kunt een webdomein ook gratis parkeren zoals dat heet of alleen gebruiken voor email. Een andere optie is het doorlinken of forwarden van een url waarbij het nieuwe webadres fungeert als alias. Dit wordt ook wel een forward redirect genoemd. Naast doorverwijzen of forwarding bestaat er ook de mogelijkheid om een webadres aan een andere website te koppelen waarbij de url in adresbalk blijft staan. Het zo instellen gebeurt vaak bij websites die ooit gratis online gemaakt zijn maar geen eigen internetadres hebben en ergens anders hosten. Dit wordt ook wel masking genoemd. Voor het instellen van een forward gelden soms kosten.

Website doorzoeken

 

Bookmark and Share